ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΙII
Το Tinos World Music Festival παρουσιάζει για τρίτη χρονιά τον κύκλο μουσικής δημιουργίας με τον τίτλο «Μετασχηματισμοί» που έχει σκοπό να διερευνήσει την σχέση των διάφορων εκφάνσεων του λαϊκού μουσικού πολιτισμού με την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Το Tinos World Music Festival εγκαινιάστηκε το 2013 στο νησί της Τήνου και διοργανώνεται από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και το Δημιουργικό Μουσικό Νησί. Έχει φιλοξενήσει πάνω από 100 μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και το έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες θεατές από διάφορα μέρη του κόσμου. Καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ είναι η Μάρθα Μαυροειδή.
Με τον κύκλο εκδηλώσεων «Μετασχηματισμοί» το φεστιβάλ στοχεύει να αναδείξει τη νέα μουσική κοινότητα που αναπτύσσεται γύρω από τις παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, αναζητώντας νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων που εξελίσσουν τις τεχνικές των οργάνων τους, μετασχηματίζουν τα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα δημιουργώντας νέα μουσικά είδη, σφραγίζοντας το αποτέλεσμα ο καθένας με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του ταυτότητα. Οι μουσικοί αυτής της κοινότητας σπάνια έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε έναν θεσμό αφιερωμένο σε αυτά τα είδη. Ο κύκλος «Μετασχηματισμοί» θα αποτελείται από τρεις διαφορετικές εκδόσεις του φεστιβάλ (Μετασχηματισμοί Ι, ΙΙ, ΙΙΙ), σε τρεις διαδοχικές χρονιές (2022, 2023, 2024) και θα περιλαμβάνει συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις σε διάφορες τοποθεσίες της Τήνου. Στόχος του τριετούς κύκλου είναι να αποτελέσει μια πλατφόρμα στην οποία νέες μουσικές τάσεις θα συνομιλήσουν μεταξύ τους μέσα από μουσικές συμπράξεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και θα συναντηθούν με ένα ευρύ κοινό, δημιουργώντας ένα μουσικό δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει τόσο την τοπική κοινωνία της Τήνου και των κοντινών νησιών όσο και ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό από άλλα μέρη της Ελλάδας και από το εξωτερικό.
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ TINOS WORLD MUSIC FESTIVAL
Το Tinos World Music Festival κλείνει δέκα χρόνια!
Από την έναρξη του μέχρι σήμερα το TWMF έχει φιλοξενήσει πάνω από 100 μουσικούς και το έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες θεατές από διάφορα μέρη του κόσμου. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του το φεστιβάλ έχει παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών, μουσικούς με μεγάλη δισκογραφία αλλά και νέους μουσικούς που παρουσιάζουν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά.
Στη σκηνή του TWMF έχουν ανέβει μουσικοί από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αρμενία, την Βουλγαρία, την Αγγλία, την Γαλλία, το Ιράν, την Ισπανία, την Νέα Ζηλανδία κ.α. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια το κοινό του TWMF απόλαυσε μια πλειάδα από μοναδικούς καλλιτέχνες: ακορντεονίστες όπως ο Petar Ralchev, o Stian Carstensen και ο Θάνος Σταυρίδης, τους λυράρηδες Derya Turkan, Σωκράτη Σινόπουλο, Στρατή Ψαραδέλλη, Ross Daly, Κέλυ Θωμά, Γιώργο Κοντογιάννη, Στέλιο Πετράκη, Γιώργο Σκορδαλό, Χρήστο Καλιοντζίδη, μοναδικές φωνές όπως η Eliza Carthy, οι Eva Quartet, το Κουαρτέτο Γιασεμί, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Αυγερινή Γάτση, η Ειρήνη Δερέμπεη και η Διονυσία Παππούλη, η χορωδία Happy Hour Choir, λαουτιέρηδες όπως ο Γιώργος Ξυλούρης, ο Γιώργης Μανωλάκης, η Μαρία Πλουμή, ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, σαζίστες όπως ο Περικλής Παπαπετρόπουλος και ο Cihan Türkoğlu, ουτίστες όπως ο Yurdal Tokcan, ο Haig Yazdjian, ο Ταξιάρχης Γεωργούλης, ο Νικόλας Παλαιολόγος, ο Δημήτρης Μικέλης και ο Κώστας Τσαρούχης, τις τσελίστριες Mayu Sviro και Σοφία Ευκλείδη και τον τσελίστα Νίκο Παπαιωάννου, τον θρύλο της άταστης κιθάρας Erkan Oğur και τους κιθαρίστες Enver Ismailov, Αντώνη Απέργη, Βασίλη Ρακόπουλο και Λευτέρη Χαβουτσά, τους κανονιέρηδες Τάσο Πούλιο και Μανώλη Χριστοδούλου και την κανονιέρισσα Ελευθερία Νταουλτζή, τους κοντραμπασίστες Κώστα Θεοδώρου, Παύλο Σπυρόπουλο, Απόστολο Σιδέρη και Γιώργο Βεντουρή και την κοντραμπασίστα Shushan Kerovpyan, τον σπουδαίο βιολιστή Στάθη Κουκουλάρη, και τους βιολιστές Γιάννη Πούλιο και Γιώργο Παπαιωάννου, τους νευζέν Χάρη Λαμπράκη και Νίκο Παραουλάκη, τον καβαλίστα Nedyalko Nedyalkov, τον κλαρινετίστα Μάνο Αχαλινωτόπουλο και τον δεξιοτέχνη του duduk Vahan Galstian, τους τρομπετίστες Παντελή Στόικο και Peter Jaques, τους σαξοφωνίστες James Wylie και Fausto Sierakowski, τον πολυοργανίστα Efren Lopez, τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Φώτη Βεργόπουλο, τους ντράμερ Jim White και Κώστα Αναστασιάδη, τους κρουστούς Βαγγέλη Καρίπη, Bijan Chemirani και Σόλη Μπαρκή και πολλούς άλλους.
Εκτός από τις διεθνείς συμμετοχές όμως το φεστιβάλ προωθεί και την τοπική μουσική κοινότητα, φιλοξενώντας μουσικούς από την Τήνο και τα κοντινά νησιά όπως το μουσικό σχήμα Μέλιδρον, η εν Τήνω Χορωδία Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, οι τσαμπουνιέρηδες Θεόδωρος Χίου από την Τήνο, Ακριβός Ζερβός από τη Σύρο, Σταύρος Λαρίος από την Άνδρο, και οι λαουτιέρηδες Γιάννης Μιχαήλ και Κωνσταντίνος Βιδάλης από την Τήνο.
Εκτός από τις συναυλίες το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους μουσικούς και την τέχνη τους μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το εργαστήριο εισαγωγής στο λαούτο με την Μαρία Πλουμή και εργαστήρια τραγουδιού με την Μάρθα Μαυροειδή, τη Διονυσία Παππούλη και τη Shushan Kerovpyan.
Η ιδέα για την δημιουργία του TWMF ανήκει στον Γιώργο Κουμεντάκη, ο οποίος το 2012 μου ανέθεσε να δημιουργήσω ένα φεστιβάλ με επίκεντρο τις μουσικές των Βαλκανίων. Σύντομα η θεματική του φεστιβάλ διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου, και το κοινό αγκάλιασε το φεστιβάλ, με εκατοντάδες θεατές από διάφορα μέρη του κόσμου να γεμίζουν κάθε χρόνο τις αίθουσες του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού και του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας.
Το Tinos World Music Festival αποτελεί πλέον μία πλατφόρμα στην οποία νέες μουσικές τάσεις συνομιλούν μεταξύ τους μέσα από μουσικές συμπράξεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και έρχονται σε επαφή με ένα ευρύ κοινό, δημιουργώντας ένα μουσικό δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει τόσο την τοπική κοινωνία της Τήνου και των κοντινών νησιών όσο και ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό από άλλα μέρη της Ελλάδας και από το εξωτερικό.
Το φεστιβάλ δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει χωρίς τους χορηγούς και υποστηρικτές του αλλά και χωρίς την σκληρή δουλειά των ανθρώπων της παραγωγής και όλων των συντελεστών και συνεργατών μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ, ιδιαίτερα την Ιφιγένεια Κονδύλη που ήταν υπεύθυνη παραγωγής για αυτά τα πρώτα δέκα χρόνια, αλλά και το κοινό μας που από την πρώτη χρονιά γεμίζει τις αίθουσες και ανατροφοδοτεί με νόημα τις καλλιτεχνικές μας δράσεις.
Μάρθα Μαυροειδή
Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Tinos World Music Festival
ΟΜΑΔΑ
Καλλιτεχνική διεύθυνση Mάρθα Μαυροειδή
Παραγωγή Ελεάννα Σουλαντίκα, Έρικα Μήτρου
Τεχνικός σύμβουλος Σπύρος Μπάλιος
Εξωτερικός συνεργάτης Γιάννης Δελατόλλας
Γραφιστικός σχεδιασμός Ξενοφώντας Σακελλαρίου
Φωτογραφίες ιστοσελίδας Ζωή Μαντά
Σχεδιασμός-κατασκευή ιστοσελίδας Γιώτα Βεργοπούλου